FÆRØERNE … GENNEM EN NEW YORKER´S ØJNE

Skrevet af Lauren Breedlove.

Når jeg rejser til et sted, der er meget anderledes end min hjemby, New York, er de store forskelle indlysende. Færøerne er ingen undtagelse. På Færøerne er de gigantiske skyskrabere skiftet ud med vidunderlige bjerge og skinnende græsklædte hustage. Tempoet i hele øgruppen er lidt … langsommere.

Som rejseglad New Yorker er jeg konstant på jagt efter min næste destination. Min længsel efter at rejse kan sammenlignes med andres behov for chokolade og kærlighed. Jeg ønsker altid at opleve nye dele af verden – gerne steder, der er unikke, hvor jeg får lov til at prøve mig selv af og som giver mig følelsen af at være pioner. Jeg længes efter fjerne lande med unikke landskaber, der sætter gang i dagdrømmene.

Tag til Færøerne. Det er en samling af vilde øer i nordisk stil, som du kun skal besøge, hvis du klar på at tabe kæben flere gange undervejs (Nu er du advaret.) At rejse er en naturlig øjenåbner – her oplever du både dagligdagen i det land, du besøger, og får store oplevelser, der giver gåsehud. Vi observerer forskellige kontraster i landskabet, kulturen og vejret, og også de ting, som måske ikke er så forskellige fra det, vi er vant til, Fx hvordan mælkekartonerne på Færøerne er anderledes end de er i New York.

Hvis du skal kaste nogen fra en helt anden verden ind i et fjerntliggende område, som Færøerne… Hvem passer så bedre end en New Yorker? Jeg meldte mig frivilligt til det.

DET STORE BILLEDE

Forestil dig de højeste klipper, du nogensinde har set. Glem små rum uden plads. Tænk i brede og åbne vidder. Færøerne består af åbne, fantastiske landskaber med små veje, der fører ubeskriveligt smukke steder hen. Du vil opleve steder, som du ikke i din vildeste fantasi, havde forestillet dig.

Færinger har en meget afslappet tilgang til livet.

At køre gennem tåger af ren luft i stedet for tåger af bilos er en forandring, jeg hilser velkommen – og så byder Færøerne på landskaber, der er et postkort værdigt.

Til trods for, at øerne er lidt isolerede, så har de en bedre telefondækning end midt på Manhattan. Her kan du vandre over 340 bjergtoppe og stadig have signal på din Smartphone. Færøerne er en fantastisk destination.

Manhattan er New Yorks hovedø, mens Færøerne har 18 øer. Fyrtårnene ​​er som revet ud af et eventyr, omgivet af et stormfuldt hav, der kan ændre sig på et minut.

Naturen påvirker færingernes hverdag. De må acceptere, at alting afhænger af vejret. Færingerne har derfor en meget afslappet tilgang til livet. Som New Yorker er jeg vant til at have alt planlagt og oftest minut for minut.

VEJRET

Vi forbinder sommeren med varmt vejr, strandture og flip-flops. På Færøerne betragtes sommer som sweatervejr og ofte er vindstyrken hård og bølgerne temperamentsfulde. Når solen er fremme, spreder den gode stemning sig på øerne og det bliver som regel lettere at rejse mellem øerne.

Der er ikke langt mellem solopgang og solnedgang i sommermånederne. Om sommeren kan solopgangen gå ned ved midnatstid og stå op igen allerede kl. 3 om natten. På Manhattan er det meget anderledes. Her er mange timer mellem solopgang og solnedgang, og gadebelysningen er det eneste, der lyser byen op om natten.

New Yorkere føler, at vinteren er den mest dominerende årstid – og på Færøerne er situationen den samme … Vind. Vandfald, der blæser opad er et glimrende eksempel på, hvordan vinden påvirker det færøske vejr. De skal sikre, at deres trampoliner ikke flyver væk af frygt for, at de letter og turen til Danmark. Det er helt seriøst.

En lokal vandreguide, Johannes fra Reika Adventures, sagde til mig: “Vi har kun en sæson: vind. Der er stærk vind, og ikke så stærk vind, men altid vind. ”

Vejret er meget lunefuldt. Det skifter så hurtigt, at du ikke engang når at blive sur, bare imponeret. Det er bedst at være forberedt på alting. Jeg havde heldigvis forberedt mig på det meget skiftende vejr.

PRIORITETER + FORSYNINGER

Som byboere har vi næsten al slags mad til rådighed. På Færøerne er det ikke sådan. På øerne er grøntsager nemlig svære at få fat i, fordi de er umulige at dyrke på færøsk jord.

Det efterlader kød og kartofler som de dominerende råvarer på middagsbordet. Det vakte glæde hos mig.

De færøske kokke kræser for øjet og ganen, tryller udsædvanlige og forførende serveringer frem

Færøsk laks fortjener en medalje. Det er ikke almindelig laks – der går nemlig utrolig kort tid mellem selve fangsten og serveringen – det betyder, at fisken er helt frisk. På Færøerne spiste jeg laks til næsten alle måltider. Det færøske smør er også utrolig lækkert. Færinger smører alt, hvad der kan smøres. Hvorfor? Fordi det smager bedre med smør. De færøske kokke kræser for øjet og ganen, tryller usædvanlige kompositioner frem og forfører de kræsne sanser med symfoni af smag, lyd, lugt og farver.

Lad os tale om pizza. Vi New Yorkere har ret til at være lidt snobbede, når det kommer til pizza. På Færøerne prøvede jeg for første gang at få en pizza med majs. Ja, jeg var forvirret. Det er lidt ironisk, at færinger putter majs på deres pizza, når nu grøntsagerne ikke er så stor en del af kosten. Derfor kunne jeg ikke forstå, at der skulle majs på pizzaen – det er dog helt fair, hvis det er den eneste måde, du ønsker at spise grøntsager på. (I andre dele af verden af majs på pizza åbenbart også blevet en ting)

TRAFIK

Trafikproblemer skyldes for det meste trafikanter med fire ben. Fårene er nemlig ligeglade med, hvor de sover. Derfor ender de sommetider med at ligge lige midt på vejen og i de situationer kan være svært at passere forbi i bil. Hvert får har sin egen personlighed og det er altid en del af oplevelsen at møde fårene på Færøerne. På Færøerne er ingen smarte New Yorkere der skubber, maser og har travlt med at komme fra A til B – det har fårene til gengæld.

Helikoptere er en regelmæssig form for transport på Færøerne, og prisen er på niveau med at tage en færge, mens en helikoptertur i New York ville koste dig en del mere. I stedet for at være sammenklemt i en varm metro, fløj jeg til en anden ø med helikopter. Det var en helt utrolig oplevelse.

Når du er hjemme hos de lokale, vil det hurtigt minde dig om dengang du besøgte din bedstemor

DE STORE FORSKELLE

Forskellene kommer ikke kun til udtryk i det smukke landskab. Der er også små forskelle i måden, mælk bliver opbevaret på. Det Færøske emballage er som regel mere miljøvenlig. På Færøerne bruger de også blomsterkummer til at regulere hastigheden langs vejene fremfor de grimme gule kegler, vi kender til. Alt er bare lidt … pænere. Færøerne kompenserer på mange måder for det omskiftelige vejr.

På en skala fra 1-10, vil jeg give færingerne 12, når det kommer til deres gæstfrihed. Når du er hjemme hos de lokale, vil det hurtigt minde dig om dengang du besøgte f.eks. din bedstemor. De lokale vil med stor sandsynlighed servere en masse lækre retter for dig. Derudover, kommer de helt sikkert til at invitere dig tilbage.

MINE OUTPUTS

New Yorkere elsker æstetik, hvilket er noget Færøerne leverer i stor stil. Man kan lære noget af at skinnende og lyst ikke altid er det mest appellerende. Tågen og de kolde toner, der præger det færøske landskaber kan bringe en unik form for lykkefølelse frem i en.

Så måske skal vi lære af forskellene og tage disse med os hjem. Jeg synes i hvert fald ethvert hjem burde have shotsglas lavet af fårehorn (Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er en universel ting endnu). Når man rejser, så skal man kunne lære noget af det. Jeg har virkelig lært meget af min rejse på Færøerne, selvom øerne ligger meget afsides. Det, jeg har taget med mig til New York er en helt ny måde at værdsætte naturen og færingernes afslappede tilgang til livet.

LÆS FLERE GÆSTEARTIKLER