FÆRØERNE I EN NØDDESKAL

“Færøerne? Ja, det er tæt på Egypten, ikke? “

…ikke helt.

Hvis du ikke ved, hvor Færøerne er, er det okay. Faktisk er det slet ikke så mærkeligt. De 18 øers samlede areal er nemlig omkring 6.500 mindre end USA, og deres befolkning er 28.000 gange mindre end Kinas. At du ikke ved hvor Færøerne ligger viser bare, at selvom planeten har været godt kortlagt og dokumenteret, venter der stadig nye opdagelser, når du rejser.

Selvom du ved, hvor Færøerne er placeret, er der en chance for, at du ikke ved alt, hvad der er at vide om øerne.For det første er Færøerne en øgruppe med 18 bjergrige øer, der ligger halvvejs mellem Island og Skotland i Nordatlanten. Afstanden fra København er omkring 1.300 km.

Øerne blev først bosat i år 300 e.Kr., ingen ved dog af hvem. De første kendte bosættere, ifølge historier der er gået ned gennem generationer, var det irske munke i det sjette århundrede. Er du interesseret i Færøernes historie? Læs mere her.

Navnet Færøerne optrådte først som Faereyjar (i ca. 1225), hvilket betyder “fåreøerne”. Dette førte sandsynligvis til det nationale symbol, som er en rambuk. Navnet blev givet af de norske vikinger vikingetidens i det niende århundrede.

Færøerne har siden 1948 været et selvstyre under kongeriget Danmarks suverænitet. Det betyder, at øerne har eneret til at lovgive og styre selvstændigt på en lang række områder som fx handel, beskatning, social sikring og uddannelse. Færøerne er ikke medlem af EU, selvom Danmark er.

Øernes befolkning på næsten 50.000 er fordelt på de 17 beboede øer. Disse øer er forbundet med en fremragende infrastruktur med ​​et omfattende vejnet og tunnel- og færgeforbindelser. Sammen med første klasses telekommunikation og højhastighedsinternet, udgør det en fantastisk base for at opretholde økonomiske, sociale og kulturelle bæredygtige lokalsamfund over hele landet.

På Færøerne lever de hovedsageligt af fiskeri. Denne sektor udgør ca. 90% af eksporten og ca. 20% af BNP. I 2015 var arbejdsløsheden 2,3 %.

Det færøske uddannelsessystem er veludviklet med gratis folkeskole og gymnasium for alle samt en række institutioner for videregående uddannelser og forskning. Mange færinger vælger at studere og arbejde i udlandet i deres yngre år, inden de vender hjem for at bosætte sig.

MERE OM FÆRØERNE