MUSIC
Musik spiller en stor rolle i den færøske kultur og samfund – måske mere end i de fleste andre samfund – fordi den er så dybt forankret i øernes århundrede lange historie.
ntet musikinstrument af betydning var tilgængeligt på øerne indtil midten af 1800’erne. I stedet brugte folk deres stemmer til at synge viser. På trods af indførelsen af instrumenter og forskellige musikformer siden har færingerne fastholdt deres sangtraditioner herunder den færøske kædedans (kaldet Føroyskur dansur).
Den færøske kædedans er oprindeligt en middelalderlig ringdans fra Sydeuropa – og på Færøerne lever den i bedste velgående, selvom kædedansen gradvist er forsvundet andre steder i Europa (som sandsynligvis skete på grund af et forbud fra kirken, der betragtede dansen som hedensk). Den færøske kædedans, der har en sjov rytme og er baseret på folkeviser om konger og helte i myter, bruger ikke musikinstrumenter. Danserne danner en cirkel ved at holde hinanden i hænderne, mens de udtryksfuldt synger eller messer (kaldet kvøðing). En skipper, eller kaptajn leder dansen og starter hvert vers.
Folkeviserne er blevet overført mundtligt siden det 13. århundrede. I århundreder blev disse viser ikke kun sunget under dans, men også i hverdagen; for eksempel om aftenen, når familierne skulle samles for at strikke eller arbejde med uld. Folkeviserne blev nedskrevet for første gang i begyndelsen af 1800-tallet. I dag er der 15 færøske danseforeninger og en i Danmark.
Traditionen for at synge og danse uden instrumenter bliver ofte betragtet som grunden til, at Færøerne løbende har produceret et relativt højt antal musikere i forhold til landets lille befolkning.
FÆRØSK MUSIK I DET 21. ÅRHUNDREDE
Selvom ikke-instrumentelle musikalske traditioner, såsom den færøske kædedans stadig trives i dag, kan det benægtes, at færøsk musik har omfavnet tilføjelsen af instrumenter og indflydelsen af udenlandsk musik. Den færøske musikscene har aldrig været mere aktiv end nu, da musikere og kunstnere på tværs af alle genrer konsekvent leverer forestillinger og musik i verdensklasse.
Landets mest kendte kunstnere er utvivlsomt Teitur og Eivør, hvis respektive internationale karriere spænder over mere end et årti. Andre kunstnere der har haft international anerkendelse er Viking Metal band Týr, popgruppe Byrta, sangskriver Lena Anderssen, avant-garde Orka og alternative popsanger Greta Svabo Bech – og på trods af sin størrelse har Færøerne sit eget symfoniorkester!
MUSIKFESTIVALER
Der er mange musikfestivaler, der afholdes årligt på Færøerne, hvilket viser at musikscenen er blomstrende. Det interessante er, at her varierer typerne af festivaler meget – fra færøsk folkemusik til Pop, Doom Metal til Country, der er noget for enhver smag.
Tjek nogle af de færøske musikfestivaler nedenfor.